قرارداد کاری یکی از مهمترین مستنداتیست که به واسطه آن، شرایط و تعهداتی برای انجام و پیشبرد یک کار مشترک تدوین و اجرا میشود. این قرارداد معمولاً بین کارفرما ( شخص یا شرکتی که تقاضای انجام کار را دارد. ) و کارمند یا پیمانکار ( شخص یا شرکتی که مسئولیت انجام کار را بر عهده میگیرد. ) بسته میشود.
قرارداد کاری شامل جزئیاتی همچون حقوق و مزایا، ساعات کاری، مدت زمان قرارداد، تعهدات طرفین، شرایط لغو قرارداد و سایر موارد مربوط به انجام کار مشترک میشود.
به طور کلی، چنین قراردادی بهمنظور حفظ حقوق و تعهدات طرفین و جلوگیری از ابهامات و ناسازگاریهای احتمالی به وجود آمده و ممکن است جهت استخدام کارمندانِ درون سازمان، پیمانکارانِ مختص انجام پروژههای خاص یا حتی شراکتهای تجاری بین شرکتها نیز ایجاد و به کار گرفته شود. از این رو داشتن آگاهی نسبت به نحوه و چگونگی تنظیم قرارداد کاری و داشتن نمونه قرارداد کاری امری مهم است.
انواع قرارداد کاری
قراردادهای کاری بسته به نوع کار و شرایط قرارداد ممکن است با یکدیگر تفاوتهایی را داشته باشند. در همینراستا به معرفی چند نمونه قرارداد کاری رایج میپردازیم:
قرارداد کاری بین کارفرما و کارمند
این نوع قرارداد برای استخدام کارمند در یک شرکت یا سازمان خاص، مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین در طی آن جزئیاتی مانند حقوق و مزایا، وظایف و مسئولیتها، ساعات کاری، مدت زمان قرارداد و شرایط لغو قرارداد مشخص میشوند.
به طور واضحتر، یک قرارداد کاری استاندارد، باید حقوق و مزایای کارمند را به طور دقیق تعیین کند. به عبارتی کارمند باید در طی فعالیت خود از مزایایی همچون حقوق پایه، پاداشها، بیمهها، مرخصیها و… برخوردار گردد. این نوع قرارداد باید به خوبی مشخص کند که کارمند در چه زمانی و چه تعداد ساعت در هفته و یا روز مشغول به کار خواهد بود.
همچنین، مدت زمان دقیق فعالیت کارمند در شرکت یا سازمان نیز باید به خوبی تعیین گردد. این مدت زمان میتواند به طور موقت یا دائم باشد. قرارداد کاری منعقد شده، باید در بخشی از خود به تعریف تعهدات و وظایف طرفین نیز بپردازد. مثلاً در برخی از مواقع کارمند موظف به رعایت برخی از قوانین و مقررات خاص شرکت یا حفظ اسرار تجاری میشود. علاوه بر آن، طرفین باید شرایط لغو این قرارداد و همچنین چگونگی انجام آن را نیز تعیین سازند.
قرارداد کاری بین کارفرما و پیمانکار
در این نمونه قرارداد کاری، کارفرما تصمیم به انجام همکاری با یک پیمانکار میگیرد تا در نهایت، کار و فعالیت مورد نظر نیز بر اساس شرایط مشخصی انجام گیرد. در این فرایند، جزئیاتی مانند قیمت و پرداخت، زمانبندی، اجرای کار، شرایط لغو و تعهدات طرفین به تصویب میرسند. بنابراین در این نوع قرارداد باید نوع خدماتی که توسط پیمانکار انجام میگیرند، مشخص شوند. علاوه بر آن، تعیین تمامی هزینههای کار و همچنین شرایط پرداخت آنان هم ضروری است.
با انعقاد قرارداد، باید مدت زمان ارائه خدمات توسط پیمانکار و همچنین وظایف و تعهداتی که طرفین بر عهده دارند نیز تعیین گردند. توجه به تمامی این موارد، جهت جلوگیری از هرگونه مشکل یا چالش احتمالی ضروریست.
یکی از این موارد را میتوان تحویل پروژه در زمان مقرر با رعایت استانداردهای کیفیت به واسطه پیمانکار دانست. شرایط لغو قرارداد نیز از دیگر مواردیست که توجه به آن در طی کار ضروری است. به طور کلی، هر قرارداد کاری بین کارفرما و پیمانکار باید منطبق بر قوانین و مقررات مربوطه بوده و در طی آن نیز به خوبی به منافع طرفین توجه شود.
قرارداد کاری بین شرکا
این نوع از قرارداد زمانی منعقد میشود که دو یا چند شریک، قصد همکاری در یک پروژه یا کسب و کار مشترک را داشته باشند. بنابراین در این قرارداد، جزییاتی همچون سهامداری، تعهدات هر شریک، مسئولیتها و شرایط مالی و… تعیین میشوند.
در طی قرارداد کاریِ میان شرکا، باید میزان سهم هر شریک در سود و زیان شرکت نیز تعیین گردد. این سهم میتواند بر اساس میزان سرمایهگذاری یا تعهدات شرکا مشخص شود. علاوه بر آن، قرارداد باید وظایف و مسئولیتهای هر شریک را نیز به خوبی تعریف کند. به عبارتی در ابتدای کار شرکت، حوزه فعالیت، مدیریت شرکت، واگذاری منابع و سایر تعهدات هر شریک، باید به صورت کاملا شفاف تعیین گردند.
همچنین، قرارداد کاری بین شرکا باید روش تصمیمگیری در شرکت را نیز به خوبی تعیین کند. یعنی این قرارداد باید با برآورد شرایط کلی شرکت، اتخاذ هر تصمیم را منوط به توافق عمومی کند یا در مقابل، به هر شریک اجازه دهد تا بر اساس سهم خود، تصمیم شخصیاش را با دیگر شرکا در میان بگذارد.
این نمونه قرارداد کاری، باید ترتیب تقسیم سود و زیانِ بین شرکا را تعیین کند. این مسئله شامل درصد تقسیم، ترتیب پرداخت و دیگر موارد مربوطه میشود. همچنین، در قرارداد کاری بین شرکا باید شرایط حل اختلافات و تعیین مسیر خروج یکی از شرکا نیز مورد توجه قرار گیرد.
یک قرارداد کاری استاندارد، باید مدت زمانی که شرکا متعهد به همکاری هستند را نیز مشخص کرده و به واسطه وجود آن، شرایط لغو قرارداد نیز به خوبی برای تمامی شرکا تعیین گردد. در نهایت برای تنظیم قرارداد کاری مناسب میتوانید با گروه مشاورین نوین تماس گرفته و از راهنماییهای متخصصین این مجموعه بهرمند شوید.
سوالات متداول
چه نکاتی را باید در هنگام تنظیم نمونه قرارداد کاری رعایت کرد؟
در هنگام تنظیم نمونه قرارداد کاری باید نکات زیر را رعایت کرد:
- طرفین قرارداد را به طور دقیق مشخص کنید.
- تاریخ انعقاد قرارداد را ذکر کنید.
- نوع قرارداد را تعیین کنید.
- مدت زمان قرارداد را مشخص کنید.
- محل انجام کار را تعیین کنید.
- وظایف و مسئولیتهای کارگر را مشخص کنید.
- حقوق و مزایای کارگر را مشخص کنید.
- تعهدات کارفرما را مشخص کنید.
- شرایط فسخ قرارداد را مشخص کنید.
نمونه قرارداد کاری را چگونه باید تنظیم کنم؟
برای تنظیم نمونه قرارداد کاری، میتوانید از یک مشاور حقوقی کمک بگیرید. مشاور حقوقی میتواند به شما کمک کند تا قرارداد را با توجه به شرایط و نیازهای شما تنظیم کنید. همچنین، میتوانید از نمونه قراردادهای آمادهای که در سایتهای حقوقی یا کتابهای حقوقی موجود هستند استفاده کنید. در صورت استفاده از نمونه قراردادهای آماده، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- نکات حقوقی قرارداد را به دقت مطالعه کنید.
- در صورت نیاز، تغییرات لازم را در قرارداد ایجاد کنید.
- قرارداد را به صورت دقیق و خوانا تنظیم کنید.
آیا میتوان قرارداد کاری را به صورت شفاهی تنظیم کرد؟
بله، قرارداد کاری را میتوان به صورت شفاهی تنظیم کرد. اما توصیه میشود که قرارداد به صورت کتبی تنظیم شود تا در صورت بروز اختلاف، بتوان از آن به عنوان سندی معتبر استفاده کرد.
اگه از عکس برای هر نمونه قرارداد کاری هم استفاده کنید بیشتر راهنمایی میشم.